Want to make maths FUN for your child? Here’s a list of simple maths puzzles for kids to show them that numbers aren’t as scary as they appear to be!

Since arithmetic is a challenging subject, introducing fun maths puzzles that they can solve will give your child’s brain a good workout, while also providing a sense of achievement! And the best part is, we have segregated it according to age.

Let’s look at a few benefits of getting your kid to practice maths puzzles:

- When maths is made enjoyable through puzzles in maths, it takes the fear away and makes kids enjoy numbers
- Maths puzzles improve learning
- They help children build fluency in numbers and even help with quick decision-making skills
- Tricky maths puzzles help in strategic thinking

So, without further ado, let’s jump into a list of fun maths puzzles with answers!

Tap the box to get the right answer!

**Maths Puzzles For Kids In Kindergarten (ages 2-5)**

- I am between zero and ten. I am more than two. I am before number 4. What am I?
- I am between zero and twenty. I am more than the number of fingers on two hands. I am 6+5. What am I?
- Four butterflies were sitting on a flower. Two butterflies flew away. How many butterflies are left?
- Sheela has four dogs and two cats. How many pets does she have in total?
- If you have 5 chocolates and you eat one, how many chocolates are left?
- If Sneha buys 7 notebooks and gives 2 notebooks to Ram, and 1 notebook to Rachel, how many notebooks does Sneha have left?
- Laila had 5 cupcakes and she ate 3. How many cupcakes does she have left?
- I am between 8 and 15. I am more than 13 but before number 15. What am I?
- Rahul gave 2 books to Rajesh, 1 book to Lakshman, and 3 books to Anirudh. How many books in total did Rahul give to his friends?
- Meena had 12 bananas, but a monkey stole 2 bananas. How many bananas does Meena have left?

### Click here to reveal the answer

**Answer: **3

### Click here to reveal the answer

**Answer: **11

### Click here to reveal the answer

**Answer: **2

### Click here to reveal the answer

**Answer: **6

### Click here to reveal the answer

**Answer: **5

### Click here to reveal the answer

**Answer: **4. Because 7 – (2+1) = 4

### Click here to reveal the answer

**Answer: **2

### Click here to reveal the answer

**Answer: **14

### Click here to reveal the answer

**Answer: **6 (Six). 2+1+3 = 6

### Click here to reveal the answer

**Answer: **10

**Matha Puzzles For Kids In Class 1 – Class 3 (ages 6 – 8)**

- Rhea had five buckets. She had three shells in each bucket. How many shells did she have in total?
- Mary had ten apples. If she had to evenly distribute the apples between 2 boxes, how many apples would be there in each box?
- Sheena has 5 boxes of crayons and each box has 8 crayons. How many crayons does she have in total?
- If Rohit bought 6 apples, 5 pears, and 9 oranges, how many pieces of fruit did he buy in total?
- Complete the sequence: 24, 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48, 51, ___
- When Tina was eight years old her sister Ritu was half her age. If Tina is 30 now, how old is Ritu?
- Complete the sequence: 56, 54, 52, 50, 48, 46, 44, 42, 40, 38, ___
- I am 53 less than 60. I am one more than the number of sides of a hexagon. What am I?
- I am a multiple of 6. I am three times (2+2). What am I?
- I am a multiple of 8. I am an even number. I am greater than 49 but less than 60. What am I?

### Click here to reveal the answer

**Answer: **15 (5×3)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **5 (10/2)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **40 (5×8)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **20 (6+5+11)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **54 (each number in the sequence is greater than the previous number by 3. 51+3 = 54)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **26 (Ritu is 4 years younger than Tina.)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **36 (each number in the sequence is lesser than the previous number by 2. 38-2 = 36)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **7 (60-53 = 7)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **12 (2+2 = 4 and 3×4 = 12)

### Click here to reveal the answer

**Answer: **56 (8×7 = 56, which is greater than 49 and less than 60)

**Maths Puzzles For Kids In Class 4 – Class 7 (ages 9 – 12)**

- What can you put between a 4 and a 5 so that the result is greater than 4 but less than 5? Tip: It can only be one character.
- The weight of a brick is one kilogram plus half of the brick? How much does the brick weigh?
- Complete the sequence: 43, 44, 46, 49, 53, 58, 64, 71, 79, ___
- If Sia is the 30th fastest runner and also the 30th slowest runner in her class, how many students are there in her class?
- What weighs more, a kilo of bricks or a kilo of feathers?
- If Suraj has 60 apples, but 20% of them are rotten, how many apples are rotten?
- Anna bought a backpack and a book for Rs. 500. The backpack was Rs. 300 more than the book. How much did the backpack and the book cost individually?
- If a car can travel 11 kilometres per litre of petrol, how many litres of petrol would the car need to go for 165 kilometres?
- Sanya works in a bakery. If she can put the icing on and decorate 6 cakes in an hour, how long would she take, to ice and decorate 100 cakes?
- How many squares are there in this picture of 16 small squares put together? Tip: Count every square you can see inside.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **A decimal point. A decimal point between 4 and 5 would make 4.5 which is greater than 4 and lesser than 5.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **2 kilograms. If the weight of a brick is one kilogram plus a half, that indicates that half of the brick weighs one kilogram. Which means the brick’s total weight would be two kilograms.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **88. The sequence is in the order of adding 1, 2, 3, 4, 5, etc to every number in the sequence to get the next number. Since the last addition number is 9, 79+9 = 88.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **60. If she’s the 30th fastest and slowest runner, it puts her right in the middle of the class. Which makes the total strength of the class – 30.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **They weigh the same! They both weigh a kilo each.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **12 apples have rotten. 20/100 * 60 would give us the number of rotten apples.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **The book cost Rs. 100 and the backpack cost Rs. 400. Together they equal Rs. 500 and the backpack cost 300 more than the book.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **The car would need 15 litres of petrol. 11*15 = 165.

### Click here to reveal the answer

**Answer: **Each cake takes 10 minutes to ice decorate (as she ices 6 cakes an hour). To ice and decorate 100 cakes, it would take 1000 minutes, which is roughly 16.66 hours (1000/60).

### Click here to reveal the answer

**Answer: **30. Make sure to count every square you can find inside and outside. There’s also a math formula to calculate this:
1×1 + 2×2 + 3×3 + 4×4 = 30, as there are 4 rows and 4 columns.

We hope you and your children enjoy the above list of maths puzzles for kids and use them to have a fun and interactive session of learning.

See? Maths can be fun, too!

**Got a puzzle we’ve missed out on? Drop a comment below and let us know. We’ll add it to our list 🙂**

- 206Shares

## No comments yet.